Delft eert dansicoon Rita Slob

Jubileum met een gouden randje

In de loop van de afgelopen jaren is het aantal vlieguren op de dansvloer wat afgenomen. Waar ze voorheen avond na avond de sterren van de hemel danste als professioneel ballroomdanser, bezorgt ze tegenwoordig vooral anderen een leuke tijd op de dansvloer. Maar op zaterdag 20 oktober 2018 is de 75-jarige Delftse Rita van der Bie-Slob weer even de koningin van het bal. Te midden van familie, (oud-) leerlingen en collega’s heeft de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt haar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege haar bijzondere diensten voor de samenleving. Dat gebeurde tijdens een feestelijke balavond, waarmee Dansschool Wesseling haar heeft geëerd.

Het Delftse dansicoon krijgt haar koninklijke onderscheiding voor de lessen, die zij bij dansschool Wesseling al 15 jaar op vrijwillige basis begeleidt. Als danslerares bemerkte Rita, dat ze voor mensen een warm contact vormde. Gegrepen door de (veelal) ouderen met weinig sociale contacten, bleef ze - eenmaal gepensioneerd - betrokken bij de dansschool om hen een moment van sociale verbondenheid, plezier en gezond bewegen te bieden.

Cement van de samenleving
Burgemeester Van Bijsterveldt: “Rita van der Bie verdient grote waardering. Zij laat op allerlei manieren zien dat zij klaarstaat voor de mensen, die in de dansschool komen. Ook diegenen, die gehandicapt zijn of door ziekte moeite hebben met dansen. Met haar toewijding zorgt ze, dat de dansschool voor velen een tweede thuis is. Ze heeft voor iedereen een luisterend oor en zorgt voor gezelligheid. Zij is niet alleen het boegbeeld van de dansschool, maar ook een icoon voor de omgeving. Zij is de Delftse Dancing Queen.”

Meerdere generaties
Dat vinden ook veel stadsgenoten en andere inwoners uit de wijde omtrek. De danslerares leerde hen foxtrotten, jiven en walsen. Van sommige gezinnen bracht ze zelfs meerdere generaties de fijne kneepjes van het ballroomdansen bij. Pim van der Marel is een van de mensen, die Rita van der Bie heeft voorgedragen voor het lintje. Hij danst, samen met zijn vrouw, al twintig jaar bij de dansschool. “Zonder haar betrokkenheid en inzet is het nog maar de vraag of we dat volgehouden zouden hebben. Rita is altijd behulpzaam en weet ons – en andere oudere dansparen – steeds weer te inspireren. Hulde!”

Op handen gedragen
Ook Bart Wesseling van de gelijknamige dansschool droeg Rita van der Bie voor. “Rita is hét gezicht van de dansschool. Zij is onze dansmoeder, van haar hebben wij het vak geleerd. Leerlingen dragen haar op handen. Niet voor niets krijgt zij dankzij hen steevast een plek in de top 100 van bekende Delftenaren. We zijn ontzettend blij met wat zij voor ons en onze leerlingen betekent.” Rita viert dit jaar haar 60-jarig jubileum bij de dansschool. Daarom zetten Bart en zijn vrouw Jascha Wesseling haar in het zonnetje tijdens een feestelijke balavond.

Champions League
Rita van der Bie (toen nog Slob) stapte op 14-jarige leeftijd de dansschool binnen. Een jaar later begon zij te helpen bij de lessen en wat volgde was een succesvolle danscarrière. Internationaal behoorde zij tot de Champions League van het ballroomdansen. Zo streed zij om de wereldbeker in Blackpool, het mekka van de danssport. En danste zij – ten tijde van het ijzeren gordijn- met de internationale top in Berlijn en Dresden. Daarnaast was zij betrokken bij de vele activiteiten van de dansschool, zoals lessen, balavonden, het afdansen en Delftdag. Als vrijwilliger kennen mensen haar vooral van de 55-pluslessen op de donderdagmiddag. En van de zogenaamde trendclub, waar dansers van middelbare leeftijd een leuke avond beleven.

foto gemaakt door Fred Nijs

Meer foto's op www.facebook.com/dansschoolwesseling

deel op twitterdeel op facebook
Contact Us

Volg ons op Social Media

Contact informatie

Post- en bezoekadres:

Buitenwatersloot 327, 2614GS Delft

Gratis parkeren op eigen terrein

ING bank: NL83 INGB 0001 1803 74

Telefoon: 015-2122720 (ook voor Whatsapp berichten)

Wilt u iets vragen?
e-mail Whatsapp

Met de trein
Dansschool Wesseling ligt op 10 minuten loopafstand van Station Delft. Aan de achterzijde van het station vindt u de Buitenwatersloot. Volg deze sloot, totdat u aan de linkerkant de dansschool ziet.

Privacyverklaring
In onze privacyverklaring kunt u lezen hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.